+46 (0) 647 – 500 50

BEHANDLINGAR

UNDERSÖKNING
Vi tittar över dina tänder och resten av din mun och tar röntgenbilder om det behövs. Ofta hinner vi även ta bort tandsten och putsa dina tänder.

KARIES
Karies är namnet på den sjukdom som orsakar hål i tänderna. Maten vi äter ger näring åt de bakterier som orsakar karies pga av att bakterierna bildar syra som löser upp tanden. Behandlingen består av att laga tänderna vid lite större hål, men vid mindre hål kan man behandla med fluorprofylax samt ge kost och hygieninstruktioner.

ROTFYLLNING
En rotfyllning behöver göras när tandens pulpa blivit skadad. Detta orsakas av t.ex ett djupt kariesangrepp eller trauma mot tanden. Vårt fokus ligger på att göra behandlingen så smidig som möjligt.

TANDLOSSNING
En tandköttsinflammation som inte behandlas kan leda till tandlossning, parodontit på fackspråk. Det är väldigt vanligt förkommande hos den vuxna befolkningen och moderna studier visar ett samband med hjärt- och kärlsjukdomar. Tandsten och lättblödande tandkött är en varningssignal som bör undersökas.

PROTETIK
När en stor del av tanden har förlorats pga tex karies eller trauma så kan den ersättas med kronor som framställs individuellt för varje patient av en tandtekniker. Om man har en lucka kan den förlorade tanden ofta ersättas med en bro. En bro fäster till tänderna intill luckan.

IMPLANTAT
Om man förlorar en eller flera tänder kan man också ersätta dessa med ett eller flera implantat. Behandlingen innebär att man låter en titanskruv växa fast i käkbenet, på denna fäster man sedan tandersättningen. Vi erbjuder specialistbehandlig på kliniken av käkkirurg. Hela behandlingen utförs på kliniken.

TANDBLEKNING
Vi utför blekning enligt godkända och beprövade metoder. En blekning föregås alltid av en undersökning och rengöring. En ordentlig rengöring kan göra stor skillnad. Fråga gärna efter vår pulverpolerare.

ESTETIK
Är du missnöjd med utseendet på dina tänder? Vi gör allt från att byta ut missfärgade fyllningar till t.ex skalfasader. Fråga gärna vid din undersökning så att vi tillsammans kan hitta en bra lösning.

TANDPRESSNING
Med tandpressning menas att man gnisslar och eller pressar tänder. Ofta märker du inte själv att du pressar tänder. Det vanligaste är att vi ser att det är ett onormalt slitage på tänderna vid en undersökning. Vissa får huvudvärk, käkledsbesvär, tinnitus och ont i nacken. Detta kan behandlas med en bettskena eller vid svårare fall samarbetar vi med specialist i bettfysiologi.

TIPS FÖR EGENVÅRD 

Att borsta tänderna 2 ggr per dag med en tandkräm som innehåller fluor är grunden till en god munhälsa. För att komma åt mellan tänderna är det viktigt att använda tandtråd och/eller mellanrumsborstar. Välj en mjuk eller extramjuk tandborste, en hård tandborste kan skada tandköttet. Byt borste var tredje månad. Fluor gör att tandytan blir mer motståndskraftig mot bakteriernas syraattacker. Har man ofta hål i tänderna eller t.ex. flera gamla lagningar så är det bra med extra fluor. Vi brukar rekommendera fluorskölj, men det finns även tabletter och fluortuggummi.

Postoperativa besvär efter att du har extraherat en tand eller opererats kan man ibland få besvär. Här får du några råd om vad du kan göra för att minska risken för besvär efter ingreppet:

MAT OCH DRYCK
Undvik att röka, äta och dricka minst två timmar efter ingreppet. Du bör också undvika att skölja munnen. Detta för att skydda den propp eller sårskorpa som bildas för att sätta igång läkprocessen. Under första dygnet bör du bara äta flytande eller halvfast föda som inte skadar såret.

FYSISK AKTIVITET
För att inte såret ska börja blöda rekommenderar vi att inte anstränga sig de första dygnen.

HÅLLA RENT
Det är viktigt att ha en god munhygien, så fortsätt att borsta som vanligt och ta tandtråd, men undvik sårområdet.

DU BÖR KONTAKTA DIN TANDLÄKARE OM:
– om smärtan eller svullnad inte går ner efter en vecka
– om du får en blödning som inte går att stoppa med tryckförband
– om du får feber
– om gapsvårighet inte försvinner

Om du funderar över något är naturligtvis välkommen att höra av dig.